A bázisolajok, a magazin hasonló című rovatához, kapcsolódó bejegyzéseket tartalmaz az aromaterápiához kapcsolható szempontok alapján.

Mandula (Amygdalus communis L.)

A mandulából többnyire sajtolással zsíros olajat állítanak elő. Az olaj nem száradó, nagy olajsavtartalmú és közepes linolsavtartalmú, amelyek miatt az olivaolajhoz hasonló értékes olaj. A mandulaolaj több gyógyszerkönyvben is hivatalos (DAB 9, ÖAB, Ph. Helv. VII.) gyógyászati krémek és linimentumok és több galénuszi készítmény előállításához használják. A bőrbe könnyen felszívódik, nem hagy maga után zsíros érzetet a kozmetikai alkalmazás során. Ezen tulajdonságai (és ára miatt is) a luxus kategóriájú arc-és bőrápoló, leginkább szemránc és dekoltázsápoló termékek gyártásánál használják föl.

A keserű mandula (var. amara) egy színtelen kristályos szerkezetű amigdalin nevű glikozidot tartalmaz. Az édes mandulában ez a glikozid nincs jelen. Az emulzin enzim víz jelenlétében a glikozidot többek között a rendkívül toxikus benzaldehiddé bontja. A keserűmandula-olaj nem tartalmaz amigdalint csak a présmaradéka.

A mandulamag olajának zsírsavösszetétele: olajsav 70-80%, linolsav 16-20%, palminitinsav 2-5%, sztearinsav 0-1%, mirisztinsav 0-1%.
Fizikai tulajdonságai: átlátszó, halványsárga, enyhe mogyoróillatú és- ízű folyadék. Savszám 0,5. Elszappanosítási szám 185-200, el nem szappanosítható rész 0,5-0,7%.

mandula