Űzd el a rossz kedvedet bergamottal

Itt az ősz, és a sárguló falevelek nem mindenkinek okoznak osztatlan gyönyört. Akadnak, akiket a hűvösebb napok beköszöntével a melankólia a markában tart, vagy csak egyszerűen nem találják a helyüket. A minap én sem voltam a ‘topon’, így kevertem egy melegséget sugárzó keveréket, amit egy filigrán 10 ml-es roll-on üvegcsébe töltöttem, így bármikor használhatom, hiszen elfér a táskámban.
A keverék 2%-os hígítású, és bergaptén-mentes bergamott illóolajjal készült, hiszen a nap azért előbújik még…
  • 10ml jojoba (hordozóolajként)
  • 2 csepp bergamott (Citrus bergamia) – bergaptén-mentes illóolaj
  • 1 csepp amirisz (Amyris balsamifera) illóolaj
  • 1 csepp vetiverfű (Vetiveria zizanioides) illóolaj
Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Tanulást segítő roll-on recept

Itt a szeptember, mindenhol becsengetnek. Ezzel a kis roll-on recepttel szeretnénk megkönnyíteni az iskolai életet. A keverék növeli az emlékezőképességet, kitisztítja a gondolatokat, csökkenti a  szorongást, a félelmeket, segíti a koncentrációt. naponta 2-3 szor használjuk, szigorúan kizárólag 7 éves kortól!

A keveréket egy 10ml-es roll-on flakonba öntsük, és éppen a dolgozat írás vagy tanulás előtt megkenve vele a csuklónk belső hajlatát, esetleg a halántékunkat, fejthetiki legjobban a hatását.

Keverjünk el:

-7 csepp bazsalikom (Ocimum basilicum)

-4 csepp Borsmenta (Mentha x piperita)

-7 csepp babér (Laurus nobilis)

illóolajat 9,5 ml jojoba olajban, majd töltsük kifertőtlenített roll-on üvegbe a keveréket.

Jó tanulást, sikeres iskolakezdést mindenkinek!

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Babér (Laurus nobilis)

Babér (Laurus nobilis)

Borsmenta (Mentha x piperita)

Borsmenta (Mentha x piperita)

Illóolaj párologtató vagy diffúzer

Az illóolajok párologtatásának hétféle módja

Az illóolajok párologtatására az illóolaj porlasztó a legalkalmasabb és a legtöbbünk által ismert útja az olajok légtérbe juttatásának. Léteznek azonban más megoldások is arra, hogy a lehető legtöbbet profitálhassunk az esszenciális olajok jótékony tulajdonságaiból. Belélegzéssel az illóolajok közvetlenül hatnak szervezetünkre. Lássuk tehát miképpen juttathatjuk a levegőbe az illóolajokat, melyek gyógyulásunkra, épülésünkre, támogatásunkra szolgálhatnak.

Illóolaj porlasztóból

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy az illóolajokat kíméletesen, hosszabb időn keresztül biztonságosan és folyamatosan juttassuk a légtérbe az illóolaj porlasztó. Elsősorban a téli nedves időszakokban fertőzések megelőzésére, vagy a már kialakult légúti és egyéb vírusos szisztémás megbetegedések (pl. influenza), allergia esetén a hétköznapokban pedig a kiegyensúlyozott, nyugodt közérzet biztosítására párologtathatunk illóolajokat. A párologtatóból rendkívül sokféle létezik a piacon. Léteznek üveglombikos víz nélkül működő vagy vízporlasztásos ultrahangos de színterápiával kombibált szerkezetek is.

Zsebkendőről

Az éppen alkalmazott illóolajból elegendő négyet-ötöt cseppenteni egy zsebkendőre, majd az arcunkhoz emelve többször mélyen beszippantani. Napjában legalább 5-6-szor ismételjük szükség esetén. Ez az egyszerű, de annál praktikusabb módszer igencsak hatékonynak bizonyul a nátha, orrdugulás, egyéb felső légúti betegségek kezelésekor, vagy allergia esetén. Ezekre a nyavalyákra jó választás lehet pl. az Eucalyptus radiata.

Üvegcséből

Krízishelyzetben a legkönnyebb és leghatékonyabb, ha azonnal beleszippantunk az illóolajjal telt üvegcsébe. Stresszes időszakban az egyik legjobb választás a direkt belégzésre a római kamilla illóolaja (Chamaemelum nobile syn. Anthemis nobilis), vagy a valódi levendula (Lavandula angustifolia) amelyek megnyugtatják az idegrendszert csakúgy, mint a lelkünket.

A csukló belső felén

Elegendő egyetlen cseppet tenni a csuklónk belső felére – ahol a bőr igencsak vékony – majd dörzsöljük össze a másik csuklónkkal. Akut esetben hatalmas segítséget jelent, amikor közvetlenül a bőrünkről illatozó olajokat lélegezzük be. Figyeljünk arra, hogy ne használjunk bőr irritáns illóolajokat (pl. fahéj, szegfűszeg stb.)! Nagyszerű nyugtató hatású a valódi levendula (Lavandula angustifolia) illóolaja de az előzetesen bázisolajban feloldott más nyugtató hatású olajak is kiválóak. Ahogy az ízlésünk diktálja!

A csukló belső felén illatoznak az illóolajok

A csukló belső felén illatoznak az illóolajok

Inhalálás

Emlékszem, amikor az édesanyám egy hatalmas törölközőt borított a fejemre, miközben egy forró tál fölé kellett hajolnom, és annak gőzét belélegeznem. A kamilla és a menta kitisztította a bedugult orrot, és könnyebben tudtam utána lélegezni. Ő gyógynövényeket használt, amelyek igen hasznosak de az illóolajok talán még hatékonyabban ‘dolgoznak’. Valószínűleg mindenki tudja, hogy az inhalálás a légúti betegségek kezelése esetén hasznos. Ha azonban illóolajokat használunk, arra figyeljünk, hogy az olajokat ne az éppen felforrt vízbe cseppentsük, hanem néhány percig hagyjuk azt visszahűlni (kb. 60Cº fok). Ha betartjuk az arányokat, akkor az olajok hatása egyszerűen lenyűgöző és az egyszerű kamillavirág forrázat a nyomába sem ér. Fél liter vízhez kb. 2-5 csepp illóolajat adjunk. Inhalálás alatt csukjuk be a szemünket. A leghatékonyabb módszer, ha többször rövid ideig inhalálunk. Fontos tudnunk, hogy az inhalálás asztmás betegeknek nem javallott és gyerekek vagy epilepsziások esetén még fokozottabban ügyeljünk a biztonságra hiszen nem egy olyan illóolaj kapható, amely nem kívánt reakciókat válthat ki.

Ékszeren

Képzelem mennyire fura ezt hallani, pedig léteznek direkt e célból készített ékszerek is. Elegendő egyetlen csepp illóolajat cseppenteni a nyakláncon hordható kis hordozóba, esetleg karkötőbe épített fiolába, és több órán keresztül élvezhetjük az olajok jótékony hatásait. Igencsak hasznos holmik egy stresszes délelőttön.

Aroma-tapasz

A közelmúltban egy ‘illóolajos tapaszt’ dobott piacra egy amerikai cég. A kb. 1×2 centiméter méretű tapasz egyik felével a bőrre ragasztható, másik, a külvilág felé eső részén egy kis ‘vályúban’ elhelyezett szívópárna található védőfóliával ellátva. Használat előtt a védőfóliát egyszerűen le kell húzni a felületről. A tapaszt különböző illóolajokkal átitatva árulják változatos panaszokra vagy hangulati elemként. Így létezik eukaliptusz, levendula, narancs stb. illóolajokkal gyártott változat is. A tapaszt üres párnával is árulják, tehát saját kedvenc illóolaj keverékünkkel is feltölthetjük azt, amely a mellkasra helyezett tapaszból elillanva órákon át árasztja kedvenc illatunkat.

Utazás a hátsó ülésen

Gyermekeknél gyakori, hogy hányingerrel küzdenek az utazás során! Együtt szorong szülő és gyermek, a nem várt produktumtól…Előzzük meg a bajt, hogy valóban élvezhessük az együttlét minden pillanatát!

Jól záródó uzsonnás zacskóba, vagy pici bébi ételes üvegbe tegyünk vattát és cseppentsünk rá, illóolaj keverékből 1-2 cseppet! Tarthatjuk a kesztyűtartóban, kézi táskánkban, és amikor szükség van, rá csak kinyitjuk az üveget, a nyugtató, görcsoldó hatású illatfelhőbe burkolva az autót!
Borsmenta- (Mentha x piperita) – valódi levendula (Lavandula angustifolia), 1:2 arányban keverve, kicsiknek-nagyoknak megfelelő párosítás lehet! Egy csepp borsmentához 2 csepp levendula olajat adjunk!