A frissen leszedett rozmaring lepárlás előtt

Artizán lepárlás – nem ártanak az ismeretek

Az Aromatika 2016 3.2 számában megjelent ‘Rozmaring – artizán lepárlásunk tapasztalatai‘ című cikkünk elkészítésekor készítettük az alábbi képet. Az artizán lepárlás, olyan mozgalom, ami nem feltétlenül még a kereskedelmi célú illóolaj lepárlást célozza meg, de az illóolajok és ezt tovább víve, az aromaterápia és a természetes / botanikai parfümkészítés szerelmeseit, alkalmazóit célozza meg. A legtöbb artizán a föld, a klíma helyi adottságainak előnyeit élvezi és öko-barát módon általában a fair-trade szellemében állítanak elő illóolajokat és hidrolátumokat.

A lepárlás vagy desztilláció, az alkimisták öröksége ismét reneszánszát éli. Tudomány és művészet egyben. Pont ezért nem csupán a lelkesedés és az elkötelezettség számít, de egy jó artizán lepárlónak ténybeli tudásra is szüksége van. A múlt évben megjelent és a szakma számára meghatározó könyveket mi is használjuk, hogy még jobban tisztában lehessünk a lehetségekkel és szélesebb képet kaphassunk az aromás növényekkel kapcsolatos információkkal.

Többek között a Robert TIsserand és Rodney Young által jegyzett Essential Oil Safety (2015, Elsevier) című könyv is elengedhetetlenül értékes információkkal látott el minket rozmaring lepárlásunk során.

Rozmaring lepárlás Robert Tisseranddal

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.